“Zijnsoriëntatie is in mijn  ogen een vriendelijke manier om naar levensvraagstukken  te kijken. Uitnodigend en ruimte scheppend. De manier van kijken past bij verschillende niveaus van bewustzijn. Van hele praktische, dagelijkse beslommeringen, tot spiritueel (zingeving) en relationeel”. (A. O. te S.)“

Zijnsoriëntatie

"Je bent al thuis".

Zijnsoriëntatie is een integrale visie die start bij heelheid. Het uitgangspunt is dat de natuurlijke aard van ieder van ons Verlicht is, dat wil zeggen: volkomen vrij en inherent verbonden. Kennis van de westerse psychotherapie en eeuwenoude boeddhistische wijsheid zijn gecombineerd in deze 'innerlijke wetenschap' van de menselijke geest. De visie is ontwikkeld door Hans Knibbe, en gedetailleerd uitgewerkt in theorie en ervaringsgerichte methodieken. De school voor Zijnsoriëntatie in Utrecht is het landelijke opleidingsinstituut, en door het land heen zijn er verschillende praktijken waar je zijnsgeoriënteerde begeleiding kunt volgen, zoals de praktijk voor Zijn en Zelf in Nijmegen en Gennep.

Rijkdom

De grootste bron van vreugde, liefde en helderheid is gelegen in de Zijnsgrond, de bestaansgrond van ieder van ons. Het is onze natuurlijke aard. Onze aard is helder en onbegrensd als de hemel, en stralend als de zon. Rust je in Zijn, dan ervaar je natuurlijk gemak en rijkdom. 

In ons dagelijks leven zijn we meestal van de Zijnsgrond afgesneden. Er zitten wolken voor de zon. We leven een armoedig en onvrij bestaan, vaak zonder het te beseffen. We zoeken naar de ontbrekende liefde buiten ons, en dichten ons geluk toe aan omstandigheden. Daarmee raken we steeds verder van onszelf en de geluksbron verwijderd. Dit is waar wij het meest aan lijden.

Onze dagelijkse geest is een verhalenverteller. We leven in een verhaal dat gebaseerd is op onze conditioneringen. We plakken plaatjes op onszelf, de ander en onze relaties. We fixeren en verplatten de rijke werkelijkheid, en verdedigen ons territorium. Het houdt ons in een isolement en ook daar lijden we aan.

De moeilijkheden op je levenspad bieden een mogelijkheid om uit deze vicieuze cirkel van lijden te komen. Je kunt daarvoor het pad van Zijnsoriëntatie volgen, of er om te beginnen aan proeven. Een Zijnsgeoriënteerd begeleider is bevoegd en in staat om je hierin te begeleiden. Opdat je jouw weg terug vindt naar de Zijnsgrond, jouw natuurlijke aard.